Hírek

Meddig csúszik a Holt-Tisza rehabilitációja?

Egykor strand volt, mára a halak is elpusztultak a szegedi Holt-Tiszában. A helyiek 40 éve csak „Dög-Tiszaként” emlegetik a holtágat, ami évtizedek óta galvániszappal, termálvízzel, állati- és emberi hulladékkal szennyezett. A folyószakasz állapota nemcsak a Gyálán és Klebelsberg-telepen élőknek okoz problémát: az itt kifejlődő szúnyogok terjesztik a kutyákra veszélyes szívférgességet.

A környezetvédelmi és közegészségügyi szempontból is fontos kármentesítést már nagyon várják a szegediek, akik 2016-ban aláírásgyűjtést is indítottak a folyószakasz rehabilitációja érdekében. A lakóközösség 2624 aláírást gyűjtött össze, és még 2016 decemberében kormányhatározat is született a projekt elindításáról. 2,9 milliárd forint uniós forrást szántak a fejlesztésre, azonban kiderült, hogy az összeg nem fedezné a mintegy 160 ezer tonna szennyezett iszap elszállításának és ártalmatlanításának költségét.

A beruházás emiatt egészen 2018 novemberéig csúszott, amikor egy újabb kormánydöntés alapján összesen 4,5 milliárdot ítéltek oda a holtág rehabilitációjára. A kármentés megkezdésére így is várni kell, legkorábban idén nyáron kezdődhet érdemi munka az iszap elszállítását illetően. A terület újbóli felmérése után jelenleg engedélyeztetések vannak folyamatban.

A tervek szerint a kivitelezés a víz leengedésével kezdődik, majd a meder kotrásával eltávolítják a több méteres iszapréteget. Ezt követően a medret az élő-Tisza vizével töltik fel, összekötve az élő- és a holtágat. A munkálatok a későbbiekben partrekonstrukcióval, partvonalrendezéssel folytatódnak.

Fotó: SzegedTV

Forrás: delmagyar.hu ; hirtv.hu

2019.04.09.

Vissza