Hírek

Házi derítők – Mire figyeljünk?

„A hazai egyedi szennyvízkezelésre az ún. szennyvízgyűjtő aknákban való tárolás, az ott összegyülekező anyag szippantókocsival való eltávolítása és szennyvíztisztítóba való szállítása a jellemző. Azaz lenne a jellemző, de tipikus megoldásként a többé-kevésbé vízáteresztő anyagú szennyvízgyűjtő aknákat, mint szennyvízszikkasztó berendezéseket üzemeltetik. Vagyis a keletkező szennyvizet az aknák körüli talajrétegbe vezetik, ahol az elszivárog. Egy ideig! De elég gyorsan telítődik a környező talaj a szennyvízzel, ezután a szennyvíz természetes lebomlása a szennyvízaknában kezdődik meg, és a keletkező szennyvíziszap már azt is, megakadályozza, hogy az aknából kiszivárogjon a híg szennyvíz. Ekkor következik be az aknák "elzsírosodása".

A továbbra is odafolyó szennyvíz az akna tetején keresztül folyik túl, fertőzésveszélyt, bűzösödést okozva. Az ilyenkor gyorsan elvégzett szennyvízszippantás után már sokkal gyorsabban lesz tele a szennyvízakna, és a folyamat sok költséggel, vesződséggel járóan állandóan ismétlődik.

Hogyan lehet ezen a problémán segíteni?

Amennyiben a település szennyvízhálózatára lehet, csatlakoztatni az ingatlant, akkor ezt mielőbb meg kell tennünk. Azonban nagyon sok helyen erre nincs lehetőség. Ekkor merül fel a szennyvízgyűjtő rendszer korszerűsítésének igénye. Az elzsírosodott szennyvízaknák esetében az esedékes szippantással történő leürítés után legegyszerűbben a kereskedelemben már beszerezhető biológiai adalékanyagok - közéjük tartozik pl. a SEPTIFOS - segítségével lehet a lebomlási folyamatot gyorsítani. Ez és más hasonló adalék olyan ún. anaerob (a levegő oxigénje nélkül élő) baktériumokat tartalmaz, amelyek a szennyvízbe juttatva, azt a szervezetükön átvezetve elkezdik lebontani.

A lebontás eredményeképpen a szennyvíz egy híg folyadékra, illetve egy szilárdabb szennyvíziszapra bomlik szét. A szennyvíziszap részt kell szippantással eltávolíttatni (sokkal ritkábban, mint a kezelés előtt), a híg szennyvizet pedig megfelelően kiépített szivárgóhálózattal, vagy szennyvíz-utókezelő tóval a saját ingatlanunkon kezelni tudjuk.

A szennyvíztárolónk radikálisabb tisztítását, felújítását teszik lehetővé a szennyvíz aerob, azaz levegőbekeveréses oxidációjával működő házi berendezések. Ezek a technológiák több évtizede megbízhatóan működnek a fejlettebb országokban. Szerencsére ma már nálunk is beszerezhetőek. Mivel rengeteg gyártó létezik, ezért csak a működési elvüket ismertetjük cikkünkben.

Az elszennyeződött aknába belógatva működő oxidációs berendezések vagy levegőbefúvással (kompresszor segítségével), vagy szennyvízszivattyúval történő intenzív áramoltatással juttatják a levegőt a szennyvízbe. A többletlevegő elősegíti az aerob (a levegő oxigénjét felhasználva élő) baktériumok elszaporodását, majd ezek a baktériumok megkezdik a szennyvíz intenzív lebontását. A végeredmény hasonló a vegyszeres kezeléshez; a szennyvíz szétbomlik egy hígszennyvíz és egy szennyvíziszap frakcióra. A szennyvíziszap eltávolításával tovább zajlik a folyamat és egyre több lesz a hígszennyvíz rész, amelyet az előbb ismertetett módon tovább kezelhetünk a területünkön.”

Szűcs J. László

Forrás: https://ezermester.hu/cikk-341/Meg_egyszer_a_hazi_deritok_kezeleserol

2018.09.03.

Vissza