Hírek

Lakossági szennyvízszállítás

Az összkomfortos otthon fogalmát a teljes közműellátottság jelenti: víz folyik a csapból, bármikor bekapcsolhatom a tévét, meleget sugároz a radiátor. Ezek a közművek hoznak nekem valamit. Vannak azonban olyan településtisztasági szolgáltatók, akik elszállítást végeznek (pl. szemétszállítás).

A legtöbb városban természetes a szennyvízelvezetés megléte is, hiszen ki lettek építve a közcsatorna-hálózatok és központi szennyvíztisztító telepeken végzik a kezelést.  Sok településen viszont még ma sincs kiépítve ez a rendszer, így a lakosság maga kénytelen megoldani a szennyvíz gyűjtését- és elszállítását. Ez a probléma a magyar lakosság mintegy 30-40%-át is érintheti.

A házi szennyvizet együttesen alkotják: az emberi fogyasztás, anyagcsere végeredménye; a WC-ből elhasznált víz, a ház körüli mosó-, fürdő- és takarító vizek.

Ahol közcsatorna bekötés híján házilag történik a gyűjtés, ott a 455/2013. (XI. 29.) Korm. rendelet előírása szerint az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, vagy egyéb jogcímen használója köteles évente legalább egyszer igénybe venni a szennyvízszállítási közszolgáltatást. Mivel az el nem szállított szennyvíznek környezetkárosító hatása van, a felügyeletet ellátó hatóság 10 000 forint és 150 000 forint közötti bírságot szabhat ki ezen kötelezettség elmulasztása esetén.

2018.04.17.

Vissza